Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم dan Assalamualaikum w.b.t/لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl.

My PeSeBuOk ! ! !

Sunday, 7 August 2011

CiTa - CiTa ZaMaN DuLu . . .


PERNAH X KOWG TERFIKIR....

masa aku sekolah dulu, ustaz aku pernah tanya semua pelajar dalam kelas "apa cita-cita kamu".. lepas tu semua orang pun bagitau la cita-cita masing-masing.. aku juga tak terkecuali.. cita-cita aku ketika zaman sekolah dulu nak jadi doktor.. tapi paper biologi spm aku kantoi.. so takleh nak teruskan cita-cita asal aku.. kah kah kah.. eh lari topik pulak.. kembali ke topik asal.. semua student pun memberitahu cita-cita masing-masing kepada ustaz..

hidup ni tak palat pun sebenaqnya.. hampa lebih-lebih sangat pasaipa.. haha

bila dah selesai bagitau cita-cita masing-masing, ustaz aku pun menegur kembali semua student agar mengubahsuai sikit cita-cita kami.. contohnya, sekiranya aku ingin menjadi seorang doktor, aku perlu menambah pada cita-cita aku agar aku menjadi doktor yang beriman dan berjaya didunia dan akhirat.. hal ini sangat mempengaruhi aku sampai ke hari ini..

hari ini, aku telah mengubah cita-cita aku kerana aku lebih ke arah teknologi maklumat dan dunia pengkomputeran.. tapi aku tetap berpegang dengan kata-kata ustaz aku.. apa jua cita-cita kita, kita kena jadi insan yang beriman dan berjaya di dunia dan akhirat.. sebagai seorang berkelulusan dalam bidang pengkomputeran, aku selalu cuba relatekan agama dengan apa yang aku belajar.. contohnya :

kita tahu sistem komputer perlu ada processor, memory, dan input/output untuk membolehkan kita mengetahui dan memahami setiap aktiviti yang berlaku dalam komputer kita.. tidakkah itu sama juga dengan kita sebagai manusia? manusia juga ada processor, memori, input dan ouput.. hehehe.. betapa jauhnya jarak diantara teknologi kita dan teknologi allah kan?

dalam komunikasi rangkaian (networking) manusia mampu menghantar data untuk difahami oleh medium penerima dengan menggunakan teknologi wireless seperti bluetooth, 3G, uhf & vhf, radio dan lain-lain.. pernahkah anda tertanya bagaimana teknologi komunikasi Allah? bolehkah anda pertikai bahawa Allah boleh mengetahui segala perbuatan kita? teknologi Dia lagi canggih beb!!

anda suka program? anda pandai mencipta robot? carilah teknologi mana dalam dunia ni yang mampu mengatasi otak dan akal manusia.. tiada!! manusia terkejar-kejar untuk mencipta AI (artificial intelligence) yang sempurna.. tapi sebenarnya 'manusia' ni adalah AI yang terindah pernah tercipta.. kan?

jadi kalau anda kaki pukul, penzina, suka ambik rasuah ataupun anda seorang manusia yang suka buat jahat, bagaimana kalau aku kata pandangan mata mangsa anda itu juga sebenarnya related dengan Allah.. hehehe.. Allah lagi bijak dari anda.. dia dah pasang 'webcam' siap-siap kat jasad manusia ni :)

p/s : apakah cita-cita anda? auww

hehe...^_*

sekian.....

salam 4 u all...

SeDeH , BaHaGiA , SePi , WiNdU ,SayAnG , kEtAwA dAn AiR maTa ! ! !

7 ogos 2011....
Hari nie qu rasa qu sedeh sgt2....
qu skit ati sgt2...
qu geram sgt2...
qu tension sgt2....
semua perasaan ada la...
dh jd sebati dh la law dicampur....
tp qu happy law ada mber yg memahami yg wt qu appy...
walaupn fizikal qu okey, sempurna tp ati qu nie mcm hncur berkecai....
xtaw la nk ckap cm ne...
maybe nie nasib qu kot.....


Layan lgu nie dlu...


SISA CINTA KITA




1st....
pg2 td qu skit ati coz qu wt pe smua xkne..mcm ada bnda yg nk jd....
pas2, tghari plak ada la sowg minah nie bg qu HOT....
rasa nk jmpe dpn2 je tnye dia xpuas ati pe bnda dgn qu....
law dia xpuas ati dgn owg len, ckap la kt owg 2..
nie p lepas kt qu sbb qu mber kepada owg yg dia gram 2...
qu plak jd mangsa...
qu xksah la dia nk msam muka dgn qu ker, xska qu ker....
bg qu, dia xska qu pn , masih ada yg len skakn qu....
sekali dia myampah dgn qu, beribu kali ada jgk owg yg myampah dgn dia....
bak kta owg..setiap PERBUATAN pasti ada BALASANNYE....
anyway, Law ada sape2 yg xpuas ati dgn aq??? ikut kowg la...
kowg nk mengaibkan aq ker, 
nk cite keburukkan aq ker , 
kejahatan aq ker, 
kekurgan aq ker...
ape2 about me la...
kowg cerita la bg smua owg dgr pe kowg cite pasl aq erk...
 aq xksah pn kowg nk cite PAST2 HISTORY aq kt owg len....
aq hanya MAKHLUK ALLAH YG SERING KALI MELAKUKN KESALAHAN YG AQ SNDIRI XSDAR IA BERLAKU...
SATU JARI KITA MENUNDING PADA OWG LEN ,4 JARI LG KE DIRI KITA..SEDARLAH WAHAI MANUSIA.....
PERKARA YG PALING DKT DGN MANUSIA ADALAH KEMATIAN N YG PLING JAUH DGN MANUSIA ADLAH KISAH SILAM....
RENUNG2KNLAH ERK....
qu xperfect mcm owg yg nk ckap pasl qu 2...
qu sdar qu sape n qu taw tggi rendah langit dan bumi...
kata2 2 je yg qu pgang sehingga qu mnjadi diri qu yg skrg....
peace no wars... ^_*
n mlm nie qu rasa miss sgt2 kt seseowg....

law la impian qu jd knyataan untk ketemu dia...
alangkah bermaknanye hidup qu ini.... ^_*
dlm masa yg sama, qu bhagia walaupn qu sdeh,ada mber2 qu yg bg qu happy....
mber2 yg phm n memahami qu....
love u guyz... :*

dlm percintaan naper perlu ada KEGEMBIRAAN N AIRMATA ????
sampai arinie qu xdpt mncri jawapan untk soalan nie....

ADAKAH KOWG LEH TLG JWABKN???
* law btol2 syg knape nk bergduh n mengis...
* law leh phm antara 1 sama len, kenape nk pertikaikn pasgn...
* law setia, kenape mesti ada owg ke-3...
* law sefahaman kenape ad pentengkaran....
* law ada ape2 jer la mgenai CINTA kenape perlu berakhir dgn AIRMATA ???

law qu pk2kn kehidupan nie kn....
semua akan berlaku scara xsegaja n tiba2 kn....
example la :

secara tiba2 smua leh berubah....
secara tiba2 owg leh banci kita...
secara tiba2 owg leh syg kita...
secara tiba2 owg leh tinggalkn kita....
CONCLUSION : SEMUANYA DTG DAN PERGI SECARA TIBA2...

pelik kan KEHIDUPAN....
PENUH DGN TIPU DAYA...
TAPI HANYA PERCAYAKAN 1 NAME...
IAITU ALLAH S.W.T...

Sekian dri qu erk....

selmt membca n selamat berpuasa di hari yg ke-7...

love u all....

salam....